13 Ağustos 2009 Perşembe

Yeni Başlayanlar İçin Twitter :)


Türkiye'de rağbet görmemesine çok şaşırdığım yeni sosyal ortam şu Twitter dedikleri, üye oluyorsun anlık yaptığın şeyleri 140 karakter ile sınırlı anlatıyorsun, dilediğin üyeyi takip ediyorsun, dileyen seni takip ediyor, gizlisi saklısı şimdilik pek olmayan, anlık iletişim sitesi...
bir nevi hayatımızın alt yazısı, bir nevi mini blog, bir nevi cepten sms :)
Çoğu insana ilk üye olduğunda manasız geldi bu site.

-eee üye olduk, ne yazıcaz ki şimdi?

-ne anlamı var buranın anlamadım ki?

Diyenleri çok duydum, ama işin aslı o değil. Tıpkı interneti nasıl amacına uygun kullanırsak hem keyif alır hem bilgi sahibi olursak Twitter da aynen öyle...
Mesela aradığınız kelimeyi tweet içeriklerinde yapmak için http://search.twitter.com/ kullanılabilir. hashtagleri de taramak mümkün. İlgi alanınıza giren herşeye dair uzman kişileri bulup takip edebilir, anlık bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun scalasını sıradan bir vatandaştan tutun, siyasetçiye, sevdiğiniz sanatçıya, eşinize, dostunuza, arkadaşınıza, okuduğunuz yazara kadar genişletmenin mümkün.
Video ya da gazetelerin son dakika haber portallarını takip ederek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.
Elbette Twitter sosyalleşme amaçlı bir site değil, onun için mevcutta Facebook umuz var biliyorsunuz. Her ne kadar Facebook son gunlerde YouTube gibi video paylaşım sitesine dönüşmüş de olsa hala hükümranlığını muhafaza ediyor. Arkadaşlarınızla aranızdaki bağı Facebook ta aynen Twitterda olduğu gibi anlık paylaşabiliyorsunuz ama o arkadaşlarınızla aranızda kalıyor. Twitterda gercekten bilgi sahibi olabileceğiniz, kendinizi geliştirebileceğiniz, bakış açınızı değiştirecek satırlara rastlıyorsunuz, sevdiğiniz bir karikatüristin sayesinde eğlenebiliyor, sevdiğiniz bir gazetecinin yorumlarına şaşırabiliyorsunuz.
Eklenti programları ile fotoğraf paylaşabiliyor, linkleri paslaşabiliyor, hatta yazılanlara yorum/cevap yazabiliyorsunuz. Adobe Air ile birlikte "twhirl" uygulamasını kurunca faydasını çok göreceğinize eminim. Kişisel beklentilerinize göre ayarları yapınca tadından yenmiyor inanın. istediğiniz etikete dair bir yazı düşerse anında masaüstünüzün sağ alt köşesinden çıkıveriyor. Adobe Air'in güzelliklere ikna olduk sayesinde.
Sonra dil gelişimine de faydası var, yeni bir dil öğrenmeye başladıysanız ve tüm yazdıklarınızı o dilde yazarsanız hatta twitter çevrenizde o dili bilenler varsa ve hatalarınızı düzeltenler falan mevcutsa gayet yararlı bir site olabilir sizin icin.
Dediğim gibi ne kadar gerekli olduğu tartışılır, ancak gerektiği gibi kullanırsanız faydası da olur kanaatindeyim...

Tek dileğim dil seçeneklerinin arasında Türkçe'yi hiç bir zaman görmemek...

Aydan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder