12 Temmuz 2009 Pazar

2009 – 2010 SÜPER LİG – ANALİZ 1

İyisiyle kötüsüyle, Aziz Yıldırmın`a, Yıldırım Demirören`e, Ahmet Çakar`a, Erman Toroğlu`na ve bütün hakemlere rağmen Beşiktaş`ın çifte kupası ile 2008-2009 Süper Lig sezonu bitince, merakla transferleri beklemeye başladık. Beşiktaş`ın şampiyonluk kutlamaları devam ederken yaşanan Mehmet Topuz saçmalığı, Aziz Yıldırım`ın 3 yıl süper lig şampiyonluk sözü gündemi biranda değiştirmeye yetti. Arkasından Galatasaray Frank Rijkaard transferini patlatınca ortalık iyiden iyiye kızıştı. Ağırlığı Fenerbahçe taraftarı olan sevgili medya hemen her gün takımlara onlarca transfer yaptırdı. Spor gazetelerinin transfer haberleri başımızı döndürürken, bu kadar asparagas haberleri nereden uyduruyorlar merak etmekten kendimi alamıyorum !

Geçen sezona bakacak olursak takımların istikrarsız ve kötü futbolu hepimizin canını sıkmıştı. Bence bu sene biraz daha güçlenen 3 büyüklerin daha göze hoş gelen ve istikrarlı futbol oynamalarını temenni ediyorum.


3 büyüklerin transferleri hakkındaki yorumlarım ve kısaca analizlerim ise şöyle:

Önce şampiyondan başlarsak Beşiktaş bu sene geçen seneye nazaran kadrosunu biraz daha sağlam kuruyor. Gökhan Zan`ın Galatasaray`a gitmesine her ne kadar medya buna Beşiktaş için bir kayıpmış gibi göstersede, tam aksine hiç üzülmeyen taraftar, bu futbolcunun yerine alınan Ferrari`yi benimseyeceğine eminim. İtalya`da başarılı bir sezon geçiren Genoa klübünün stoperi Ferrari, aynı başarısını Beşiktaş`ta gösterecektir diye düşünüyorum. Genoa geçen sezon oynadığı 38 maçta 39 yol yemiş;, şampiyon İnter`in 32 gol, ikinci Juventus`un 37 gol, üçüncü ve tecrübesiyle dudak ısırtan Milan defansının yediği 35 gole bakacak olursak Genoa`nın yediği 39 gol Seri A için iyi bir rakam. Sivok ile birlikte iyi bir ikili oluşturacağına inandığım Ferrari, yabancı kontejanı nedeni ile ara sıra İbrahim Toraman ile birlikte defansın göbeğinde oynayacağını tahmin ediyorum.

Sağ ve sol beklere transfer edilen Erhan Güven ve İsmail Köybaşı`na gelecek olursak;
İsmail Köybaşı, Gaziantep takımında geçen sezon 24 maç görev almış. Yaşının genç olması ve Gaziantep`te oynadığı başarılı futbolu ile iyi bir şans yakaladı ve Beşiktaş ile 3 yıllık sözleşmeye imza attı. Beşiktaş medyasına göre iyi bir taransfer olan ve İbrahim Üzülmez`in ilerleyen yaşını göz önüne alınarak transfer edildiği söylenen İsmail Köybaşı`nın performansı Beşiktaş`ın geleceği açısından çok önemli.


Erhan Güven Ankaraspor`da göze batmayan, pek parlak olmayan bir sezon geçirdi. Ankaraspor`un ligin ilk yarısındaki çıkışının ardından ligin ikinci yarısındaki kötü performansı futbol severleri şaşırttı. Buna rağmen transfer edilen Erhan Güven`in, İsmail Köybaşı`ından daha az maçta görev alacağını düşünüyorum.

Nihat`a gelecek olursak; daha imza atmamasına rağmen yine de birkaç yorum yapayım.
Nihat, Beşiktaş`da oynadığı zamanlarda taraftarın sevgilisi olmuş, maçlardaki istikrarlı performansı ile göz doldurmuş ve bu özelliği o`na ispanya yolunu açmıştı. Real Sociedad ile başlayan İspanya macerası Villareal ile devam etti. Geçirdiği büyük sakatlık sonucunda geçen sezon birçok maçta yer almadı. İşte Beşiktaş taraftarını düşündüren nokta burası; Nihat`ın sakatlığı! İkinci olarak düşündüren nokta ise Mustafa Denizli sisteminde forvet hattında Nihat`ın nerede yer alacağı. Beşiktaş takımına 4-3-3 sistemini oynatan Musfafa Denizli; orta sahayı Ernst, Fink ve Yusuf veya Tello ile kuracağını düşünürsek, forvet hattının solunda Nihat`ın kullanacağını düşünüyorum. Soldan dribling ile içeri girdiğinde sağ ayağı ile kalecilerin korkusu olacaktır. Sağda Holosko, solda Nihat ve en uçta Bobo veya Nobre`yi düşünürsek iyi bir hücum hattı oluşturabilir. Tabi Mustafa Denizli sistemi değiştirirse farklı yorumlanabilir.

Gelelim Fink`e; Ernst transferi sonrası bu adamın Beşiktaş`a ne kadar faydalı olduğunu gördük. Hatta Beşiktaş`ın çifte kupa şampiyonluğunda en büyük pay sahibi diyebiliriz. Almanya`nın Frankfurt takımından transfer edilen Michael Fink, geçen sezon Frankfurt forması altında oynadığı 32 maçın 30`una ilk onbirde sahaya çıktı. Ernst ile birlikte iyi bir ikili olacağına inandığım Alman oyuncuların, Beşiktaş`ın orta sahasına Alman istikrarı ve disiplinini getireceğini düşünüyorum.

Her ne kadar bazıları tarafından Beşiktaş bu sezon üçüncülüğün en büyük adayı dense de, ben Beşiktaş`ı şampiyonluğun en büyük adayı olarak görüyorum. Bu sezon yine çifte kupa alırsa şaşırmayın!

Bir sonraki analiz Fenerbahçe.
Cenk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder