15 Temmuz 2009 Çarşamba

2009 – 2010 SÜPER LİG – ANALİZ 2


Geçen sezona yaptığı teknik direktör ve santrafor transferleriyle büyük ümidlerle giren Fenerbahçe, Aragones`in başarısız taktikleri, yanlış oyuncu tercihi ve üstüne Guiza`nın uyum sorunu veya formsuzluğu eklenince beklenen başarı gelmedi. Tabi Gökhan Emreciksin ve Burak Yılmaz transferlerinin bekleneni verememesi, Deivid`in sakatlığı Fenerbahçe`nin planlarını bir hayli bozdu.
-
Bu sezona öncelikle başkan Aziz Yıldırım`ın 3 yıl üst üste şampiyonluk sözleri ile giren Fenerbahçe`nin transfer tutumu merak konusu oldu. Teknik direktör olarak Daum`un getirilmesi sanki Süper Lig şampiyonlukları için hedefin yarısı diye nitelendirildi. Fakat taraftar Daum transferi konusunda ikiye bölünmüş durumda. Kimisi için süper lig şampiyonluğu gelmesi ile şampiyonlar ligine direk katılmak, transfer yapabilmek için olumlu bir gelişme olarak nitelendirirken; kimi taraftarlar ise başarının biran önce gelmesi, artık süper lig şampiyonluğunu başarı saymadıklarından, daha kaliteli bir teknik direktör ve kaliteli oyuncular ile avrupada ses getirmek; en azından 2008 yılındaki başarının tekrarını istiyordu.
-
Teknik direktörden başlayacak olursak; Cristoph Daum Türkiye standartlarına göre bakacak olursak iyi bir teknik adam. En azından Türkiye ligini, mantalitesini bilen ve alman disiplini uygulayan bir teknik adam. Yardımcısı Koch ise Daum`un en büyük artısı. Takımı iyi çalıştırması ile bilinen Koch`un çalıştırdığı takımların kondisyonları hep göze batmıştır. Yüksek ihitmalle 4-4-2 sisteminde oynatacak takımının en büyük kozu yine Alex ve yeni transfer Mehmet Topuz olacaktır.
-
Yeni Transfer Mehmet Topuz benim çok beğendiğim oyuncuların başında gelmektedir. Orta sahadaki enerjisi ile Aurelio ve Appiah`ı bence taraftarlara aratmayacaktır. Mehmet Topuz artısı çok olan bir oyuncu. Orta sahada ayakta kalan, iyi savunma yapan, aynı zamanda driblinglerle rakip kaleye dikine giden, isabetli ve sert şutlar atabilen bir oyuncu. Burada karakterini tartışmıyorum. Zaten bu konu hakkında hemen hemen herkez bir yorum yaptı. Ben sadece futbolculuğunu analiz ettiğimden Fenerbahçe`ye faydalı bir futbolcu olacağına inanıyorum. Yine orta saha oyuncu olarak Ankaraspor`dan transfer edlilen Özer Hurmacı göze batan bir futbol oynamamakla beraber, Fenerbahçe`de iyi bir yedek olacağını tahmin ediyorum. Oynadığı maçlarda kendini göstermesi ve teknik direktör Daum`un gözüne girmesi gerekli. Alex, Mehmet Topuz, Deivid veya Emre Belözoğlu kadar kredisi olan bir oyuncu değil. Bu nedenle oyunda olduğu zamanlardaki performansı en azında kendisi için çok önemli.
-
Lugano`nun gideceğine kesin gözüyle bakılırken, Fenerbahçe defansın göbeğine biri çok iyi, diğeri iyi oyuncu olmakla beraber iki transfer yaptı. Sivasspor`dan Fabio Bilica ve Gaziantepspor`dan transfer edilen Bekir İrtegün. Bilica bana göre çok isatbetli bir transfer, Sivasspor`un ikinci olmasında ve sezon boyunca yediği 28 gol gibi az bir rakamda en büyük pay sahibi olan bir oyuncu. Bu futbolcunun uzun yıllar Fenerbahçe`ye hizmet edeceğini düşünüyorum. Bekir İrtegün ise hem defansın göbeğinde hemde kenarda oynayabilen bir oyuncu. Şayet Lugano takımda ayrılmaz ise yabancı kontejanı dolayısıyla, Lugano ile rotasyonlu olarak oynayabilir diye düşünüyorum. Aynı zamanda Lugano`nun yiyeceği kırmızı kartlar sonrası alacağı ceza maçlarını göz önünde bulundurursak, Bekir İrtegün bu mevkii için biçilmiş kaftan.
-
Bu analiz sonrasında Fenerbahçe şayet biri santrafor olmak üzere en az iki kaliteli yabancı futbolcu transferi yapmaz ise bu sezon Beşiktaş ve Galatasaray`ın arkasından şampiyonluğu kovalamakla kalır diye düşünüyorum.
-
Bir sonraki analiz Galatasaray.

Cenk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder