23 Temmuz 2009 Perşembe

SANATÇIYI ANLAMAK…

Dünyaca ünlü bir piyanist, besteci ve tam anlamıyla bir sanatçı; Fazıl SAY.
Şimdilerde ise yazar. Bir müzsiyenin notlarını içeren “Yalnızlık Kederi” adlı kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlandı.
-
Fazıl Say, kitabında yalnızlığını anlatmış. Sürekli notlar almış, kişisel gelişimini, duygularını, korkularını anlatmış bize. Aslında tüm hikaye bir yalnızlık üzerine. Kendisine ait olan “sanatçının yalnızlıktan başka alternatifi yoktur” sözü ise hayatının özeti.
-
Peki Fazıl Say neden kendini yalnız hissediyor. Bizler sanatçılarımıza yeteri kadar değer veriyormuyuz? Onları anlamaya, duygularını keşfetmeye çalışıyormuyuz? Bu insanlar ender geliyor dünyaya. Onların değerlerini bilmeliyiz. Hergün gazete ve televizyonda sanatçıyım diye geçinen, boy boy poz veren şöhret pazarında, sevgili medyamız bizlere çakma sanatçıları ülkenin değerleri diye kakalamaya çalışılıyor. Fazıl Say piyanosunu konuştururken, sadece çalmakla kalmayıp, miziği hissederek yaptığı hareketleri küçümseyen insanlar tanıyorum. İşte asıl garip olan Fazıl Say`ın piyano dansı değil, o hareketleri garipsiyen ve anlamayan zihniyet.
-
Kültürümüze sahip çıkamayan zihniyet, “böyle sanatın içine tükürürüm” diyerek biryerlere gelmeye çalışan pas tutmuş beyinler olduğu sürece, sanatçılarımızın değerlerini korumak zor gibi geliyor. Ufak bir rahatsızlığı dile getirince “memnun olmayan çekip gider” demek çok kolay olsa gerek. Asıl zor olan sanatçıyı kazanmak, aynı bir dost kazanmak gibi zor!
-
Ülkemizde heykel krizinin yaşandığı günlerde, bir televizyon programında Nebil Özgentürk heykel nedir diye sordu Sunay Akın`a.
“Bir sonbahar günü, odanın penceresi açıktır. Rüzgar içeri süzüldüğünde masanın üzerindeki önemli notlar uçmasın diyerek, üzerine küçük ağırlıklar koyarsın. İşte heykellerde o ülkenin kültürü, tarihi uçup gitmesin diye üzerine konmuş ağırlıklardır” diye cevap verdi Sunay Akın. Heykelin tanımı daha güzel nasıl anlatılabilir ki?
-
İşte bizlerde ülkemizin kültürü uçup gitmesin diye, sanata ve sanatçıya destek olup onları korumalıyız ve anlamalıyız. Sanata ve sanatçıya sırt çevirerek hayat damarımızı koparmayalım, sonra by-pass yapması çok zor olur.

Cenk


“Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur”.

Mustafa Kemal Atatürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder